Historikeren blev rejsearrangør
Et studiejob som sommerferieguide for busselskabet Thinggaard Rejser inspirerede Torben Eirby til at stifte EIRBY * HISTORISKE REJSEMÅL i 1985.
»Guiderne kom fra mange studieretninger, og den oplevelse, gæsterne fik, var helt præget af, om det var en biolog eller en historiestuderende, der var guide på turene,« husker han.
Det slog Torben Eirby, at mange gæster måske fik noget andet end det, de forventede. Og så var der ikke langt fra tanke til koncept:
»Når der er varedeklaration på en leverpostej, bør der også være det på en rejse, der måske koster 1000 gange så meget. Kunden skal vide præcist, hvad det er, hun eller han betaler for,« siger Torben Eirby.
Det blev en af grundfilosofierne i rejsevirksomheden, der specialiserer sig i historiske rejser; selvfølgelig altid med detaljerede beskrivelser af rejsernes indhold. Fra starten har EIRBY * HISTORISKE REJSEMÅL været Danmarks førende udbyder af historiske rejser.
Erik Kjersgaard slog til i anden omgang
Selv studerede Torben Eirby på Århus Universitet, og det blev da også derfra, han udvalgte mange af de første rejseledere.
»Jeg satte mig for kun at bruge cremen af historiske eksperter. Men udover at høre til de fagligt tunge, skal guiderne være mennesker, det er hyggeligt at være sammen med. Og så skal de formå at bringe historien ud over scenekanten,« fortæller rejsearrangøren.
Derfor var det helt naturligt for den unge historiestuderende at slå vejen omkring Den Gamle By, hvor Erik Kjersgaard dengang var direktør.
Den ombejlede historiker afslog høfligt anmodningen, men tilbød at skrive forordet til Torben Eirbys første program. Da Eirby kort tid efter præsenterede det færdige resultat, tog det kun et par minutter, før Erik Kjersgaard replicerede ’Det ser spændende ud. Det vil jeg egentlig godt være med til’. Så allerede i rejsebureauets anden sæson førte Erik Kjersgaard sit første hold gæster til Dansk Vestindien. Siden virkede han som en fremragende rejseleder frem til sin alt for tidlige død i 1995.
Personen er lige så vigtig som rejsemålet
Erik Kjersgaard var med til at lukke døren op for en perlerække af prominente rejseledere – alle eksperter på netop deres område, og alle enestående fortællere. Blandt de kendteste navne er Politikens tidligere chefredaktør Herbert Pundik, den tidligere kultur-, trafik- og justitsminister H.P. Clausen og ikke mindst tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen.
»Det har aldrig været svært at finde rejseledere. I starten brugte jeg især de bedste formidlere fra mine studier, og senere har vi udviklet os i mange retninger,« siger Torben Eirby, der sjældent oplever, at nogen siger nej tak til udfordringen. Som regel lader han det være op til rejselederne, hvor rejserne skal gå hen.
»Jeg ville selvfølgelig aldrig lave en rejse, jeg ikke selv har lyst til at komme med på, men det vigtigste er, at rejselederen brænder for at lave turen,« siger Torben Eirby. På den måde går det hele så op i en højere enhed – eller god spiral, om man vil:
»Når vi præsenterer spændende rejseledere og spændende rejsemål, får vi også spændende gæster,« fortæller han. Derfor får alle parter lyst til at komme tilbage, og derfor kan Eirby Historiske Rejsemål i 2019 præsentere sit 34. sæsonprogram med historiske rejser til hele verden.
Store oplevelser på stedet
I alt har historieinteresserede danskere med EIRBY * HISTORISKE REJSEMÅL besøgt mere end 60 lande på seks kontinenter. Antarktis kommer indenfor de nærmeste år med på programmet, lover Torben Eirby, som minder om, at der er historie og historier alle steder, hvor der er mennesker.
»Der er intet som at høre om og opleve historien på netop dét sted, hvor den har foldet sig ud. Det overgår selv de bedste historiske film og dokumentarer,« mener han.
Et af de bedste eksempler på netop det, kom fra en general, der deltog på en rejse til Waterloo. Han havde altid undret sig over, hvorfor Napoleon gjorde, som han gjorde, i visse dele af det afgørende slag. Da han så bakkerne og terrænets hældning med egne øjne, stod det pludselig klart for ham. Hvis han ikke havde været der, havde han aldrig forstået det hele.
Netop de gæster, der har historisk interesse og specialviden, beriger ind imellem både rejseledere og de øvrige gæster. Uanset om det er ud fra egne oplevelser som au pair i Marokko i 1950’erne eller ud fra specialinteresser om korsriddernes våben på en tur til Syrien.
Fælles oplevelser i godt selskab
En vigtig del af EIRBY * HISTORISKE REJSEMÅLs kultur er, at der altid er to rejseledere med på alle rejser. En faglig rejseleder og en teknisk. Det sikrer, at der altid er en bagstopper til at klare de udfordringer, der uvægerligt opstår, uden at det går ud over gæsterne.
»I øvrigt tror jeg heller ikke, at mange af eksperterne ville være med, hvis de skulle sørge for alt det praktiske undervejs,« forklarer Torben Eirby. Han deltager selv på så mange rejser som muligt – og normalt altid på en ny destination som teknisk rejseleder.
»Det er den måde, firmaet udvikler sig på. Samspillet med både gæster og rejseledere er det, jeg lever og ånder for,« fremhæver Torben Eirby. Han afslører, at ideen til mange nye rejser er opstået over kaffen eller et glas godt rødvin en hyggelig aften på en historisk destination.
At der er tale om et langt og tæt samarbejde understreges af, at der både er gæster og rejseledere, der har været med siden det første program for 34 år siden – for eksempel Hans Jørgen Frederiksen.
Øvrig inspiration kommer fra Torben Eirby’s righoldige historiske bibliotek, som han elsker at snuse rundt i, og så selvfølgelig gennem oplæg fra nye og gamle rejseledere og gæster.
Kort om Torben Eirby
- Fik vækket sin historiske interesse af en historielærer, der også var en god formidler, i Folkeskolen. Også gymnasiet bød på fremragende fortællere i fagene historie og oldtidskundskab, og så var kun én vej mulig:
- Studerede historie på Århus Universitet fra 1978-1983 og igen i 2002, da han skrev speciale om sin egen virksomhed som basis for historisk formidling. Ved samme lejlighed færdiggjorde han sin cand.phil.-uddannelse.
- Grundlagde Eirby Historiske Rejsemål i 1985 og fik fra starten opbakning til sin idé fra professorer og mulige rejseledere samt – ikke mindst – Erik Kjersgaard, der var rejseleder i en længere årrække.
- Har sendt i tusindvis af danskere af sted til historiske oplevelser i mere end 60 lande på seks kontinenter gennem de seneste 34 år.
- 58 år gammel.